"Lāčplēsis" Makašānos PDF Drukāt E-pasts

Pagājušā piektdiena Lūcijas Rancānes Makašānu Amatu vidusskolā izvērsās neparasta, interesanta, pārpilna ar radošu garu un pozitīvām emocijām. Sadarbībā ar Latviešu valodas aģentūru Makašānos norisinājās Rēzeknes novada skolu komandu viktorīna, kurā piedalījās L. Rancānes Makašānu Amatu vidusskolas, Kalnezeru katoļu pamatskolas, Kaunatas vidusskolas, divas Maltas 1. vidusskolas komandas un viena spontāni veidota komanda no līdzjutējiem. Jaunieši sacentās gan ar mājas darbiem, gan pasākuma laikā iestudētu eposa "Lāčplēsis" fragmenta izrādīšanu.

Katrai komandai līdzi bija pašu filmēts un montēts video, kura mērķis - popularizēt latviešu valodas lietošanu, atklāt valodas skaistumu un nozīmi saziņas veidošanā ar pasauli. Video tika izrādīti žūrijai un visiem skatītājiem zālē. Pēc konkursa dalībnieku un radošo personību savstarpējas iepazīšanās komandām tika izlozēti virsaiši - Latvijas mēroga zvaigznes Nora Ikstena, Pēteris Vilkaste, Valentīns Lukaševičs, Dace Leimane, Guntars Godiņš, Ingars Gusāns (Souvaļņīks). Viņu vadībā komandas 40 minūtes darbojās meistarklasēs, kur tapa oriģinālas eposa versijas.

Konkursa žūrijas vadība bija Latviešu valodas aģentūras direktora Jāņa Valdmaņa rokās, bet pasākumu vadīja LNT reportieris Oskars Lepers.

Jaunajiem aktieriem bija iespēja ietērpties arī unikālos "Lačplēša" varoņu tērpos, bet mūsu skolas jaunieši savai izrādei izvēlējās neparastus mūsdienīgus tērpus un aksesuārus ar tautiskiem elementiem. Makašānu komandā darbojās Sandra Koroļkova, Elīza Šķēle, Velga Rieksta, Uldis Šteinbergs, Raimonds Litinskis, Raitis Bogdanovs un Rolands Osipovs. Viņu virsaite bija Nora Ikstena. Šī veiksmīgā sadarbība visiem par pārsteigumu vainagojās ar uzvaru un lielā kliņģera iegūšanu. Mājasdarba - video autors ir Rolands Osipovs. Liels gandarījums par to, ka visu, ko jaunieši izrādīja, viņi bija veidojuši patstāvīgi un ar lielu neatlaidību.

Visu skolu komandu dalībnieki saņēma brīnišķīgas dāvanas - zibatmiņas, grāmatas un suvenīrus. Par pasākuma dalībnieku un viesu labsajūtu bija parūpējušās saimnieces, klājot milzīgu gardumu galdu.

Ir patiess gandarījums par izdevušos pasākumu, kas ne vien rosina jauniešu radošās aktivitātes, bet arī ir lieliska novada skolu sadarbības forma. Pateicamies Kaunatas, Maltas, Kalnezeru skolu komandām, skolu direktorēm un skolotājām par aktīvu līdzdarbošanos kopīgajos svētkos.

 

2011 - 2022 © Lūcijas Rancānes Makašānu Amatu vidusskola.

Visas tiesības ir aizsargātas.