Jaunas kokapstrādes iekārtas Makašānos PDF Drukāt E-pasts
Piektdiena, 06 decembris 2013 08:55

kokapstrādes iekārtaŠī gada pavasarī rakstījām pieteikumu fondam „Children for better world“ jauna aprīkojamuma iegādei skolas kokapstrādes darbnīcai. Ar Lībekas luterāņu draudzes mācītāja Helmuta Brauera gādību un atbalstu šoruden esam tikuši pie sen gaidītājām iekārtām. Kopumā jaunie amatnieki savā rīcībā ieguvuši stacionāros un rokas instrumentus vairāk kā 1800 latu vērtībā. Labi instrumenti un darba rīki ir katra pieredzējuša un arī jauna meistara sapnis. Jau otro gadu skolā tiek apgūta tradicionālā kokamatniecība un tekstildarbi ne vien vidusskolā, bet arī pamatskolā. Jaunieši aizrautīgi gatavo gan lielākus, gan mazākus priekšmetus – karotes, dekoratīvas putnu barotavas, dekoratīva mājiņabērnu rotaļlietas, kāpņu maketus, logu rāmjus, veido dekoratīvus kogriezumus un mācās izgatavot koka skulptūras. Savukārt meitenes mācās dažādus tekstildarbus – aušanu, šūšanu, rokdarbus, apglezno zīdu, šuj lelles, izgatavo sienu dekorus, apģērbu aksesuārus un rotas.

 

kokapstrādes iekārtasLaikā kopš skola piedāvā amatniecības programmas, esam pārliecinājušies, cik noderīga ir vispārizglītojošo priekšmetu un amatu nodarbību mijiedarbība. Ik dienu praksē redzam pierādījumu tam, cik labvēlīga ir paraktiskas darbošanās ietekme uz bērnu un jauniešu intelektuālo spēju attīstību un motivāciju patstāvīgi radoši darboties. Atgādināšu, ka 1.- 4.klases skolēni līdzās vispārziglītojošiem priekšmetiem apgūst daiļamatniecību, materiālu mācību, kompozīciju un zīmēšanu, 5.-9.klases skolēni tekstildizainu, materiālu mācību, kokamatniecību un dizainu, bet 10.-12.klašu skolēni – kokapstrādi un tekstildarbus.

kokapstrādes iekārtasMēs regulāri uzturam kontaktus ar saviem absolventiem un priecājamies par viņu veiksmēm. Tikšanās reizēs viņi stāsta par savu pieredzi darba tirgū. Daudzi makašānieši ir izvēlējušies savu dzīvi saistīt ar kokapstrādi, veidojot gan savus uzņēmumus, gan arī strādājot citos. Kā vieni tā otri apliecina, ka ir milzīgs pieprasījums pēc koka izstrādājumiem. Tas nozīmē, ka pārredzāmā nākotnē par darba trūkumu un iztiku raizēties nevajadzēs, ja vien būs labas prasmes un vēlēšanās strādāt. Arī paši skolēni jau pamatskolas klasēs apzinās, ka kokamatniecībai ir nākotne un ar interesi apgūst amatu priekšmetus aizvien agrākā vecumā.

 

2011 - 2022 © Lūcijas Rancānes Makašānu Amatu vidusskola.

Visas tiesības ir aizsargātas.